Задържаха бивш служител на ЦРУ за оказване на помощ на Китай

10:59, 17 яну 18 / Свят 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бивш служител на ЦРУ е бил арестуван в САЩ по обвинения в незаконно предаване на класифицирана информация на Китай, съобщи правосъдното министерство на страната.

53-годишният Джери Чун Шинг Лий, натурализиран американски гражданин, е бил задържан на летище JFK в Ню Йорк. Ако бъде признат за виновен, го заплашва 10 години затвор.

Смята се, че този случай е свързан с разследване на ФБР, което е започнало още 2012 г., на затрудненията за шпионската операция на ЦРУ в Китай.

От две години близо 20 информатори на американските служби са убити или арестувани – един от най-големите провали на разузнаването през последните години. Не се знае каква е причината за изтеклата информация за тях – дали се дължи на къртица, или на хакване на данни.

Арестуваният бивш агент е работил е за ЦРУ между 1994  и 2007 г., след което напуска за Хонконг. Връща се само веднъж през 2012 г., привлечен от фалшива обява за работа, сочат непотвърдени данни, цитирани от Ройтерс. Задържането му сега е при ново влизане в страната.

В това време агенти на ФБР са претърсили хотелските му стаи в Хавай и Вирджиния и са открили две малки тефтери с тайни записи, съобщава правосъдното министерство. В записките е имало детайли като истинските имена и телефонни номера на ЦРУ служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама