Несигурност в Чехия след като правителството не оцеля при вота на доверие

08:00, 17 яну 18 / Свят 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чешкото правителство на малцинството начело с премиера Андрей Бабиш не успя да спечели задължителния вот на доверие в парламента, както очакваха анализаторите. С това в Чехия се отваря период на политическа несигурност и вероятни продължителни преговори за съставяне на нов кабинет. 

Правителството подаде тази сутрин оставка, но ще продължи да управлява - вероятно със седмици, дори с месеци, докато Бабиш търси споразумение с други партии, които биха подкрепили нов кабинет. Президентът Милош Земан заяви, че ще даде втори шанс на Бабиш да състави правителство. Това обаче ще се случи само ако самият Земан успее да спечели президентските избори на втори тур.

Партията на Бабиш ANO излезе от парламентарните избори през октомври като най-голямата в парламента. През тези месеци магнатът-милиардер Бабиш обаче не успя да спечели мнозинство или да убеди която и да било от осемте други групи в долната камара да сключи коалиционно споразумение. Съгласно чешкия закон новото правителство трябва да получи вот на доверие от парламента в началото на своя мандат. 

По време на вота обаче опозицията отказа да подкрепи кабинет с Бабиш начело основно поради обвиненията в измама срещу него, отправени от чешката полиция. По-специално разследващте твърдят, че Бабиш е получил европейска субсидия по проект, за който се подозира, че е свързан с неговата бизнес империя. 

През септември парламентът гласува имунитетът му да бъде премахнат във връзка с тази афера, но когато спечели преизбиране през октомври, имунитетът му автоматично беше възстановен. По време на сегашния вот на доверие парламентарна комисия препоръча имунитетът му да бъде премахнат отново. Въпросът вероятно ще бъде гласуван отново още тази седмица. 

Бабиш неколкократно е отричал участие в измами и окачествява обвиненията като политически мотивирани. Преди вота на доверие в парламента премиерът заяви, че самият той ще поиска вдигане на имунитета си и че очаква справедлив процес. "Живеем в държава, в която разследващите институции са независими", изтъкна той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама