Сърбия настоява за разследване на смъртта на Иванович като терористичен акт

15:22, 16 яну 18 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският президент Александър Вучич описа убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович като акт на тероризъм. Сърбия ще разглежда случая именно като такъв, заяви Вучич на пресконференция след извънредна среща на Съвета по национална сигурност, проведена заради смъртта на Иванович.

По време на срещата се е взело решение за изпращане на писмо до мисиите на Европейския съюз и ООН в Косово – ЕУЛЕКС и УНМИК, с молба представители на Сърбия да участват в разследването на територията на Косово.

„Ние ще открием убиеца или убийците. Не съм упълномощен в момента да говоря за това, което вече знаем. Няма да спекулирам, но има интересни детайли, които сочат към възможните извършители“, съобщи сръбският президент.

Вучич поднесе съболезнованията си на роднините на Иванович от свое и от името на държавата и правителството.

„Мъж, който е родител, съпруг, беше убит и със сигурност не е от онези, които призовават към конфликт между сърби и албанци“, изтъкна Вучич в обръщението си. „Който и да е извършил убийството – сърбин, албанец, чужденец, е извършил атака срещу семейството на Иванович, срещу сърбите в Косово, в Северно Косово, и срещу сърбите като цяло“.

„Човекът, който го е убил, не е сърбин, дори да носи сръбско име, защото е сторил всичко срещу Сърбия“, заяви Вучич.

Относно напускането на сръбската делегация на преговорите с Прищина в Брюксел, сръбският президент коментира, че това решение е било взето, тъй като подобни разговори са безмислени докато има ежедневни заплахи.

Вучич се обърна и към председателя на косовския парламент Кадри Весели, когото описа като „господаря в Косово“, с предупреждение да не помисля да навлиза в Северно Косово.

Вчера парламентарният председател на Косово заплаши Сърбия „да не се връща обратно“, съобщи уебсайтът KoSSev. Той стори това По време на събиране в памет на жертвите от клането в Рачак. „Тази страна ще остане свободна, независима и суверенна. Всеки вид застрашаване ще получи заслужен отговор от всички албанци, където и да живеят“, заявява Весели.

Убийствата в Рачак бяха използвани като повод за бомбардировките над Сърбия през 1999 г. от НАТО. Миналата година Александър Вучич описа „случаят Рачак“ като „фабрикация, използвана като причина за начало на един голям конфликт“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама