Древни статуи, ограбени в ливанската война, се връщат десетилетия по-късно

17:20, 16 яну 18 / Култура 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главата на мраморния бик, направена преди 2400 години за финикийски храм и разграбена по време на гражданската война в Ливан, пристигна в Бейрут, след като американски служители го откриха в Съединените щати и го изпратиха обратно вкъщи.

Обектът - заедно с две частични статуи, които Съединените щати също връщат - ще бъдат показани в Националния музей в Бейрут в началото на следващия месец, съобщи министерството на културата в Ливан.

Те бяха откраднати от складова база в Библос през 1981 г. в разгара на гражданската война в Ливан 1975 г.-90 г., тъй като християнските и мюсюлманските милиции се бореха помежду си в голяма част от страната.

През последните години войните в Ирак и съседната на Ливан Сирия опустошиха своето културно наследство и създадоха огромен пазар на ограбени антики, като помогнаха за финансирането на джихадските бойци от ислямската държава.

Офисът на прокуратурата в Манхатън в Ню Йорк заяви, че миналия месец връща трите статуи на Ливан и образува звено за трафик на антики, за да спре търговията с разковни артефакти.

Трите парчета, разкопани през 60-те и 70-те години от храма Ешмун в пристанището Сидон и датират между четвърти и шести век пр.н.е., са били продадени на частни колекционери в Съединените щати.

Главата на бика е била идентифицирана от куратор, докато е била заемана в Метрополитен музей на изкуството, тъй като е сред антиките, откраднати в Ливан.

Разположен на източното крайбрежие на Средиземно море, Ливан е важна част от класическия свят, дом на финикийската цивилизация и част от персийските и римските империи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама