Канадският рис вече няма да бъде сред застрашените от изчезване видове

16:20, 16 яну 18 / Любопитно 25 2027 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадският рис, дива котка, намираща се само в шепа на западните щати, както и в Канада, вече не се нуждае от федерална защита от изчезване в долните 48 държави, съобщиха официалните представители на дивата природа в САЩ, предизвиквайки протест от природозащитници.

Намерението е стъпка в процес, който ще покаже, че службата на САЩ за риба и дива природа официално предлага да се премахне канадският рис от списъка на застрашените видове.

„Няма времева рамка за това кога този план ще бъде в движение”, заяви говорителката на агенцията Дженифър Страйкълд пред Ройтерс в имейл.

Природозащитниците казаха, че е заблуждаващо как администрацията на Тръмп е определила, че рисът е възстановил популацията си и трябва да бъде премахнат, тъй като службата "Риба и дива природа" не знае колко от дивите котки са там, където са защитени в Скалистите планини и навсякъде другаде.

Природозащитниците твърдят, че премахването на защитните сили от канадския рис, изброени през 2000 г. в долните 48 държави, ще доведе до смъртта му, където се намира в части от Колорадо, Айдахо, Мейн, Минесота, Монтана и Вашингтон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама