Саудитска Арабия прожектира филми след дългогодишна забрана

15:20, 16 яну 18 / Култура 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитска Арабия започна да прожектира анимирани детски филми този уикенд в импровизиран театър, след като 35-годишната забрана на кината бе вдигната в консервативното ислямско царство.

Първите постоянни кина ще могат да се отворят още през март, част от една либерализираща се реформа, която вече отвори вратата за концерти и комедийни шоута през изминалата година.

Засега властите спонсорират временни постройки, като държавната културна зала в град Джеда в Червено море, оборудвана с проектор, червен килим и машина за пуканки.

"Досега няма инфраструктура за киносалони, затова се опитваме да се възползваме от (алтернативни) места за кинематографичната форма", заяви Мамдух Салим, чиято марка Cinema 70 организира седмичните прожекции.

"Опитахме се да използваме тези филми като отправна точка като първия филмов скрининг след решението на 11 декември да разрешим киносалоните".

Кината бяха забранени в началото на 80-те години под натиска на ислямистите, тъй като саудитското общество се обърна към особено консервативна форма на религия, която обезкуражи общественото развлечение и общественото вмешателство между мъжете и жените.

Но реформите, водени от 32-годишния принц Мохамед бин Салман, успокоиха много от тези ограничения, тъй като правителството се опитва да разшири икономиката и да намали зависимостта си от петрола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама