Показно убийство на лидера на косовските сърби

11:49, 16 яну 18 / Свят 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на косовските сърби Оливер Иванович беше застрелян тази сутрин на влизане в централата на неговата партия в Косовска Митровица. Стрелбата по него е била извършена от нападатели в автомобил. Косовският сръбски политик е бил прострелян пет пъти в гърдите преди да бъде отведен в болницата, където е починал от раните си, съобщават лекарите. 

Двама прокурори - сърбин и албанец, разследват съвместно убийството, съобщи главният прокурор на Косово Шикри Сила. Това са Йова Радович и Ниязи Реджа. Засега няма заподозрени, съобщава сръбският В92. По-рано Сила съобщи, че стрелбата е била извършена от движеща се кола. Един час след покушението полицията откри опожарен Опел Астра, с който смята, че е извършено нападението.

Северната част на Косовска Митровица, в която живеят предимно сърби, е блокирана от косовската полиция, която издирва стрелеца. Косовската полиция предложи награда от 10 000 евро на всеки, който предостави информация за убийството, съобщи В92. 

 

През юли колата на Оливер Иванович беше подпалена в Косовска Митровица. В същото време четирима негови съпартийци се оттеглиха от предизборната кампания поради "заплахи", съобщава В92.

Иванович е един от политическите лидери на косовските сърби, начело е на Гражданската инициатива "Сърбия, демокрация, правда".  Бил е държавен секретар за Косово в бившето сръбско министерство за Косово.

Срещу Иванович от началото на 2014 г. се води съдебен процес за военни престъпления срещу цивилното население в Косово през 1999-2000 г. В началото на 2016 г. той беше осъден на 9 години затвор от Специалния съд за военните престъпления на ЕУЛЕКС (мисията на ЕС в Косово), но Апелативният съд в Прищина върна делото за повторно разглеждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама