Австралия с апел за спасение на Големия бариерен риф

11:24, 16 яну 18 / Любопитно 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралия отправи апел към учените да помогнат със спасението на коралите в Големия бариерен риф.

"Това е отворена покана към нашите най-големи научни умове. Да разработят иновативни решения, които ще защитят коралите и ще насърчат възстановяването на повредените рифове", обяви австралийският министър на околната среда Джош Фрайденбърг, пише БГНЕС.

В замяна правителството предлага награден фонд от 2 млн. канадски долара.

"Рифът е най-великото чудо на планетата. Мащабът на проблема е голям и е необходимо много мислене, но е важно да запомните, че решенията могат да идват отвсякъде", каза още политикът.

По негови думи решенията могат да имат различен фокус - от намаляване на излагането на корали на физически стресови фактори, до възстановяване на коралите чрез култивиране на коралови ларви.

Предложенията трябва да бъдат "съобразени" с аборигенските и коренните общности, както и с останалите посетители, туристи, любители на рекреацията и търговци, изтъкна министърът на околната среда на Куинсланд Лиан Енох.

Великият бариерен риф е най-големият конгломерат от коралови рифове в света - по-голям от цяла Италия. Той е една от най-биоразнообразните екосистеми на планетата и е дом на милиони морски форми на живот. Рифът е и най-голямата туристическа атракция в Австралия, генерирайки около 6,4 милиарда долара годишно.

Но повишаването на температурите на океаните и разрушаването на околната среда доведоха до широкомащабно избелване на корали през последните две години. Учените дори отправиха предупреждение, че ако не се направи нещо, рифът ще бъде унищожен в рамките на един човешки живот.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама