Цветанов: Гласуването на Договора за приятелство и добросъседство е гласуване за европейското бъдеще на Македония

21:16, 15 яну 18 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гласуването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България в македонския парламент е гласуване за европейското бъдеще на Македония. Това отбеляза Цветан Цветанов, пред агенция "Фокус". 

"Има нещо безкрайно символично в днешното гласуване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България в македонския парламент, защото то идва точно 26 години след като на 15 януари 1992 г. именно България стана първата държава, която с решение на Народното събрание призна независимостта на Македония и нейното неотменно право на самостоятелна и суверенна политика", каза заместник-председателят на ГЕРБ.

"Нека заедно с нашите македонски приятели да благодарим на всички политици, правителства, които участваха в процеса на подобряване на нашите отношения през тези 26 години. Извървяхме един нелек и продължителен път, който в крайна сметка благодарение на волята и настоятелността на правителствата на премиерите Борисов и Заев успя да се материализира с подписването и ратифицирането на междудържавен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, въпреки всички недоразумения, подозрения и бойкоти, които очевидно винаги са по-силни, когато сме си по-близки", каза още политикът.

"Искам да поздравя лично премиера на Република Македония Зоран Заев и неговата коалиция, които докрай отстояваха необходимостта от подписването на този договор като единствено възможно средство за слагане на край на годините на недоверие и протакане, продиктувано от външни сили и интереси, които в никакъв случай не са заинтересовани от добрите отношения между България и Македония", заяви още Цветанов пред агенцията

"Имам уверенията на председателя на Комисията по външна политика г-жа Джема Грозданова, че в сряда Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония ще бъде приет на заседание на Комисията по външна политика, а в петък ще бъде гласуван в българския парламент. Това ще бъде продължение на това, което днес направи македонският парламент", отбеляза председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама