20 000 протестираха във Виена срещу крайнодясната партия в правителството (ВИДЕО)

00:05, 14 яну 18 / Свят 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 20 000 души по данни на полицията протестираха във Виена с призиви Европа да бойкотира новите членове на австрийското коалиционно правителство от крайнодясната Партия на свободата, основана от бивши нацисти. Организаторите твърдят, че демонстрантите са достигали 50 000.

По време на мирния протест студенти, членове на леви групи, пенсионери и други носеха плакати с думите "Не позволявайте на нацисти да ни управляват". Демонстрантите настояха останалите европейски правителства да бойкотират министрите от Партията на свободата когато дойде ред на Австрия да застане начело на Европейския съюз през втората половина на 2018 г.

Партията на свободата влезе в кабинета миналия месец като младши коалиционен партньор на консерваторите на канцлера Себастиан Курц след като по време на парламентарните избори и двете партии поеха ангажимент за спиране на нелегалната имиграция и борба с радикалния ислям.

 

Въпреки че от Партията на свободата твърдят, че са загърбили нацисткото минало на своите основатели и се обявяват срещу антисемитизма, нейните опоненти все още я обвиняват в расизъм, сексизъм и антисемитизъм. 

Миналата седмица вътрешният министър от редиците на партията Херберт Кикл заяви, че бежанците трябва да бъдат "концентрирани" в специални центрове, което да помогне на властите да обработват техните молби за убежище. Употребата на думата веднага извика спомена за концлагерите от Втората световна война и предизвика буря от протести в Австрия.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама