Чехите отиват на втори тур за президент

19:35, 13 яну 18 / Свят 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чехия отново ще гласува за президент на 26-27 януари след като водачът на провелите се в петък и събота избори Милош Земан не успя да събере достатъчно гласове. След преброяване на почти всички бюлетини сегашният президент има само с 39% преднина пред следващия по резултати Иржи Драхош с 26,3%. Избирателната активност е била 61%.

Вотът е показал, че Земан се е представил по-зле от очакваното в селските райони, съобщава ВВС. В провинцията неговите крайни възгледи срещу мигрантите по традиция намират добър отзвук. 

73-годишният Милош Земан, който се бори за втори петгодишен мандат, трябваше да осигури повече от половината от гласовете, за да избегне втория тур. 
Анализаторите сега очакват много по-големи шансове за Драхош да победи своя опонент, тъй като мнозина гласоподаватели, които са дали гласа си за другите седем кандидати, вероятно ще се прехвърлят към проевропейския политик с умерени възгледи.

Милош Земан беше един от противниците в ЕС на налагане на санкции срещу Москва и постави като приоритет на страната подобряване на връзките с Китай. В петък полугола демонстрантка се опита да попречи на Земан да пусне своя глас и отправи обвинения срещу него, че руският президент Владимир Путин го държи в малкия си джоб. Тя беше отстранена и Земан успя да гласува, но видимо беше разтърсен от инцидента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама