Звезден рожденик: Орландо Блум

09:20, 13 яну 18 / Култура 25 936 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес актьорът Орландо Блум празнува своя рожден ден и навършва 41 години!

Орландо Джонатан Бланчард Блум е британски актьор, носител на „Европейска филмова награда” и номиниран за награда „Сатурн“.

От 2014 г има звезда на Холивудската алея на славата.

Роден на 13 януари 1977 г. в Кентърбъри, Кент в семейството на Соня Копланд и Хари Блум.

Баща му умира, когато Орландо е на четири години и заедно със сестра му Саманта са отгледани от майка им Соня и семеен приятел на име Колин Стоун.

Когато Орландо е на 13 години, майка му му признава, че всъщност Колин е биологичният му баща.

Англичанинът решава да стане актьор, след като осъзнава, че хората по телевизията и киното не са реални персонажи, а са актьори.

През 1993 г. се мести в Лондон и се пробва в телевизията. Прекарва две години в National Youth Theatre, преди да получи стипендия за British American Drama Academy. След това учи в Guildhall School of Music and Drama.

През юли 2010 г. Орландо Блум се жени за Миранда Кър, а през януари двойката се сдоби с първото си дете.

Актьорът е бил вегетарианец, но се наложило да започне да яде месо заради филма "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена".

Освен това британецът страда от дислексия.

Филмовият дебют на Орландо Блум е през 1997 г. с малка роля в "Wilde". 

След участието си Блум получава няколко предложения за други филми, но ги отклонява, за да играе на театралната сцена.

Истинският пробив на Блум идва през 2001 г. с ролята му на Леголас във "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" на Питър Джаксън, с Илайджа Ууд, Кейт Бланшет, Виго Мортенсен, Лив Тайлър и др.

Ролята му моментално го изстрелва на челни позиции за най-обещаващите млади актьори, а освен това го превръща в нов секссимвол за тийнейджърките. Отново през 2001 г. излиза "Блек Хоук" на Ридли Скот, с Джош Хартнет, Юън Макгрегър, Том Сайзмор и др. През 2002 г. излиза "Властелинът на пръстените: Двете кули", а година по-късно е премиерата на "Бандата на Нед" с Хийт Леджър, Джефри Ръш, Наоми Уотс и др. Отново през 2003 г. излиза "Карибски пирати: Проклятието на Черната перла" на Гор Вербински, с Джони Деп, Джефри Ръш, Кийра Найтли и др.

В края на годината по кината тръгва и "Властелинът на пръстените: Завръщането на Краля".

През 2004 г. Орландо Блум прави жанров скок с "Млекарят", а по-късно през годината е премиерата на "Троя" на Волфганг Петерсен, с Брад Пит, Даян Крюгер, Ерик Бана и др.

Участва още в "Небесно царство" на Ридли Скот,  "Елизабеттаун", "Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца", "Ню Йорк, обичам те”, и "Тримата мускетари".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама