Бившият румънски премиер Виктор Понта е получил сръбско гражданство

17:30, 12 яну 18 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият румънски премиер Виктор Понта е получил сръбско гражданство на 11 януари, съобщиха сръбските медии. Понта дори вече е получил паспорта си.

В момента Понта е председател на Комисията по европейски въпроси в румънския парламент. Той беше премиер на Румъния между май 2012 г. и ноември 2015 г., когато подаде оставка след всенародни антиправителствени протести. Тогава беше изправен пред съда с обвинения в измама, данъчни измами и пране на пари.

Понта посети Белград в средата на миналата година, когато заяви, че Сърбия винаги е била най-добрият съсед и приятел на Румъния и че трябва да се присъедини към Европейския съюз колкото е възможно по-бързо.

Пред Hotnews.ro Виктор Понта съобщава, че е почетен съветник на сръбския президент Александър Вучич от 2016 г. и че е получил званието доктор хонорис кауза.

В момента в Сърбия се намира Себастиан Гита, бивш депутат и близък съратник на Понта, в очакване да бъде екстрадиран в Румъния, където ще бъде разследван по няколко криминални дела. Той изчезна през декември 2016 г. и беше заловен в Белград в средата на април 2017 г. Около месец по-късно беше пуснат от ареста след решение на Върховния съд на Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама