Дейсеблум: Гърция се нуждае от още реформи

18:00, 12 яну 18 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция се нуждае от още реформи, заяви Йерун Дейсеблум пред британското издание на Financial Times.

Вече се намираме в напълно различна ситуация след юли 2015 г. и след бурните шест месеца, когато правителството на СИРИЗА, и особено тогавашният финансов министър Янис Варуфакис, води битки с правителствата от еврозоната около условията, свързани със спасителните заеми, коментира Дейсеблум, чието председателство на Еврогрупата приключва днес.

„Премиерът Ципрас, и разбира се (сегашният финансов министър) Евклидис Цакалотос, напълно промениха връзките с европейските партньори. Вече почти всичко е по-лесно“, отбелязва още Дейсеблум. Той признава, че някои от мерките, които Атина е трябвало да предприеме, за да възстанови публичните си финанси, са били „крайни“, но добави, че оттогава дискусиите са преминали от затягане на коланите към реформи.

В интервюто председателят на Еврогрупата отбелязва, че докато Варуфакис е бил финансов министър, южните и централни европейски държави са били тези, които са действали в посока „грекзит“ (излизане на Гърция от еврозоната).

Много се изговори около циркулиращите планове на Германия по време на преговорите тогава за временен „грекзит“, но на практика държавите от централна и югоизточна Европа, мнозина от които с по-ниски доходи на глава от населението в Гърция, са били тези, които са изгубили търпение спрямо Атина.

„Зад широката подкрепа за Германия имаше редица страни, които просто казваха: „До тук бяхме. Нямаме никакво доверие. Не желаем да разговаряме повече с гръцкото правителство. Искаме да обсъдим План В“, споделя Дейсеблум.

Той добавя, че никога не е допускал излизане на Гърция, което би било „изключително вредно“ и „огромна грешка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама