Черен сняг засипа казахстанския град Темиртау след като мистериозен черен облак прах се настанява над града в началото на януари, съобщи ВВС. 

Мнозина жители, обезпокоени за здравето си, пуснаха в социалните мрежи снимки и отправиха призиви към правителството за разследване на инцидента. Специална работна група еколози, метеоролози и други специалисти вече разследва причините за появата на черния сняг.

Разгневени жители обаче започнаха да събират подписи в петиция до Алия Назърбаева, най-младата дъщеря на президента Нурсултан Назърбаев и председател на Асоциацията на еко организациите в Казахстан. Хората смятат, че причината се корени в местните металургични заводи.

Темиртау е център на казахстанската металургична промишленост и дом на най-големия завод за стомана в страната, собственост на гиганта "Арселор Митал".

Кметът на града Халим Ашимов призова към изчакване на резултатите от изследванията преди да се правят заключения. Но дори той признава: "Градът е промишлен, комините пушат, има замърсяване".

От "Арселор Митал" не отричат възможна връзка между вредните газове от завода и данните за явлението, и свързват това с липсата на вятър през декември. "Обекти като металургичен комбинат трябва да бъдат разполагани на определено разстояние от населените места, но реалността е такава, че градът и комбинатът са построени много близко един до друг", коментира пресслужбата на завода.

Карагандинска област, където е град Темиртау, е най-големият замърсител на въздуха в Казахстан. В самия Темиртау през първата половина на 2017 г. замърсяването на атмосферата се оценява като изключително високо, по официални данни. През декември е регистриран и случай на превишение с 11 пъти на допустимите концентрации на сероводород.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно