С тържествена церемония в Народния театър беше даден официален старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Водещ на събитието беше министър Лиляна Павлова.

"Много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство”. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията. 

„Поемаме председателството в труден за Съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на ЕС", каза той. И допълни, че за да пребъде, на Европа й трябват опростени процедури, разбираема реч, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

След него думата взе парламентарният председател Цвета Караянчева. Тя заяви, че ще гарантира междупарламентарната дипломация и обмен на опит. По думите й ще дадем всичко от себе си, за да участваме активно във формиране на ключовите европейски политики.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни приветства присъстващи и всички българи с думите: "Сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен и по-гъвкав спрямо нашите граждани и особено по-младото покоелние. Трябва да се вслушаме внимателно в техния глас и очаквания".

Младите искат повече заетост, работни места. За да създадем това трябва да привлечем повече инвестиции, очакванията са да се фокусираме върху дигиталната технология и иновации, заяви Таяни.

"Българските студенти поискаха да решим имигрантската криза. Нека да не ги разочароваме!", каза още той. Таяни благодари за силния ангажимент на България в защитата на общата граница на ЕС и изрази европейската признателност към българските институции, както и изрази благодарност за чудесното сътрудничество между българската полиция и армия с европейските им колеги

"Друг важен момент за бъдещето на Европа е отношението между ЕС и държавите от Западните Балкани. Това трябва да павира пътя към по-добро сътрудничество с тях. ЕС е готов да помогне на българското председателство по всички начини, може да разчитате на нас. Съединението прави силата. От името на ЕП желая на българското председателство успех през идните 6 месеца", завърши Таяни.

Председателят на Еввопейския съвет Доналд Туск изуми всички присъстващи като започна речта си с цитат от прочутото стихотворение на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти". Под ръкоплясканията на присъстващите в залата Туск продължи речта си на български.

"Като поляк добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти", заяви на български език Туск.

Той нарече българския народ "потомци на Спартак", "наследници на най-старата държава в Европа" и воини, които никога не са изгубили бойно знаме в битка.

"Кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион", каза Туск. И допълни: "С министър-председател, който би могъл да изплаши не един тракийски воин, ще се справите".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започна своята реч с "Добър вечер" на български.

"Преди 11 години, през 2007 г., България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България", посочи той.

"България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост. Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България. Съединението прави силата, желая ви късмет и всичко най-хубаво за идното Председателство", каза още председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

„Имаме шест месеца, в които да положим усилия. Трябва да бъдем безпристрастен модератор, но ти да направим така, че у всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и лично за него”, заяви в своята реч и българският премиер Бойко Борисов.

Западните Балкани, кохезионната и земеделска политика, киберсигурността, както и „миграционната криза, която продължава да разделя жестоко ЕС”, са сред приоритетите на България през шестте месеца на нейното председателство, изтъкна Борисов пред гостите.

„Нека направим нещо и за България, и за Европа със скромните възможности, които имаме”, завърши изказването си министър-председателят.

Следете събитието на живо тук!

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно