Миграцията и повишаване на сигурността в ЕС – приоритети за България

13:39, 11 яну 18 / Политика 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основни приоритети в работата на Българското председателство на Европейския съвет ще бъдат по-ефективното управление на миграцията и повишаването на сигурността на европейските граждани. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев при представянето на приоритетите на Българското председателство в областта на вътрешните работи пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел.

Граничната сигурност е изведена като хоризонтален приоритет, имащ отношение както към сигурността, така и към миграцията, добави министър Радев. И в областта на вътрешните работи ще бъде даден принос към специфичния приоритет на Българското председателство – бъдещето на страните от Западните Балкани, изтъкна още той.

България поема ротационното председателство на Европейския съвет в ключов за развитието на Съюза момент, смята Валентин Радев. „През последните няколко години Европейският съюз беше изправен пред сериозни предизвикателства – комплексни заплахи за сигурността и безпрецедентен миграционен натиск. Овладяването им наложи прилагането на комплексни мерки. Част от тях имаха за цел спешна реакция за справяне с кризисни ситуации, други са дългосрочни и предлагат устойчиви решения. В своята съвкупност предприетите мерки допринесоха за укрепването на Европейския съюз“, припомни Радев.

Министърът беше категоричен, че е настъпил моментът да бъдат доведени до успешен резултат усилията за намиране на решения, които да позволят на Съюза не само да реагира адекватно в кризисни ситуации, но и да повишат неговата устойчивост, като създадат възможности да действа в по-голяма степен превантивно.

Българското председателство се отнася изключително отговорно към тази задача, посочи министър Радев. Постигнатото от Естония ще бъде продължено, като се осигури необходимата приемственост и при прилагането на конструктивен и ориентиран към резултати подход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама