Таксиджиите в Букурещ са заплашени от глоби, ако откажат да качат пътник

19:05, 11 яну 18 / Свят 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Таксиметровите компании в Букурещ ще трябва да въведат система за разплащане с дебитни карти в такситата в румънската столица. Таксиметровите шофьори пък ги грозят глоби, ако откажат да качат пътник. Това гласят част от новите правила, уреждащи таксиметровия транспорт, които са поставени за обществено обсъждане в уебсайта на кметството на Букурещ до 7 февруари.

Проектът предвижда още таксиджиите да бъдат задължени да имат цивилизовано и превантивно поведение по отношение на останалите шофьори на пътя и контролните власти, да се обличат прилично, да не задържат забравени предмети от клиентите, да следят за чистотата на автомобила вън и вътре в него, да не използват неподходящ език и да предоставят на пътниците карта на града.

Правилата забраняват по-високите такси от законово установените и показани върху таксито, както и забрана за договаряне на цени.

Нещо повече – по молба на пътниците, таксиметровите шофьори ще бъдат длъжни да им помогнат да влязат или излязат от колата. Няма да имат право да отказват превоз на инвалиди. Нови клиенти ще могат да се качват само на определените за това места и маркираните зони на пътя.

Забранено ще бъде и пушенето при присъствие на клиент, както и употребата на мобилни устройства като смартфони.

Правилата ще важат и за компании като Uber и Taxify, а също и за приложения за таксита като Clever Taxi и Star Taxi. Миналата седмица таксиметровите компании в Букурещ се оплакаха от тези приложения, тъй като действали незаконно според тях. Компаниите се оплакват от месеци и от „нелоялната“ конкуренция на Uber и Taxify.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама