Хокинг отново предупреждава: Земята ще последва Венера

10:28, 11 яну 18 / Свят 25 1128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известният британски физик-теоретик Стивън Хокинг предупреждава, че Земята е заплашена от същата съдба като Венера, както и че планетата ни ще се превърне в огнен ад.

По думите на учения климатичните промени ще доведат човечеството до гибел, тъй като на нашата планета ще изчезнат условията за живот, съобщава Daily mail, като цитира втори епизод от документалния филм Favourite Places, който може да бъде гледан през уебсайта CuriosityStream. В него Хокинг посещава Венера чрез серия от компютърно генерирани образи.

Ако човечеството не съкрати емисиите на парникови газове, то рано или късно температурата на Земята ще достигне до 460 градуса по Целзий, а ветровете ще се усилят до 300 км/ч., предупреждава ученият.

 

Той припомня, че по данни на НАСА преди 4 милиарда години Венера е била точно копие на Земята. За около 2 милиарда години тя е имала атмосфера, морета, растителност, но поради ред причини просто е "изгоряла".

Отчитайки, че възрастта на Земята е около 4,5 милиарда години, той изчислява, че планетата ни ще се превърне в мъртва пустиня само за 500 милиона години. „Следващият път, когато срещнете някой, който отхвърля промените в климата, кажете му да направи едно пътуване до Венера. Аз ще платя разноските“, казва ученият във филма.

Хокинг припомня международните договори за намаляването на вредните емисии. Ученият обвинява американския президент Доналд Тръмп за подписването на "смъртната присъда" на планетата, след оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама