Правната комисия на НС отхвърли ветото на Радев въху антикорупционния закон

16:46, 10 яну 18 / Политика 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правната комисия на НС отхвърли ветото на президента на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това стана с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”, съобщи БГНЕС.

На днешното заседание, освен депутатите от комисията, бяха проф. Емилия Друмева, председател на правния съвет към президента Румен Радев, неговият съветник Пламен Узунов, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, представители на ДАНС, на различни ведомства и неправителствени организации.

Радев наложи вето на 2 януари с мотивите, че с този закон не се създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията и дори ще затруднява борбата с нея.

Законът беше гласуван от парламена на 20 декември. С него се създава комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество с мандат от шест години.

Президентът оспорва постановката, и че проблемът с неефективната борба с корупцията може да се реши чрез създаването на единен антикорупционен орган. Според него това е задача, която поначало не е изпълнима.

Радев критикува и факта, че се изключват от обжалване и някои от решенията на Комисията, което според него не е оправдано. Президентът оспорва и отпадането на защитата на лицата, които подават сигнали до Комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама