"Златен Глобус": Кои са наградените?

10:01, 08 яну 18 / Любопитно 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участнички в движението срещу сексуалното насилие, обединени под хаштага #MeToo, заедно с известни актриси, проведоха акция преди началото на връчването на наградите "Златен глобус" в Лос Анджелис в неделя вечерта.

Черният цвят не попречи на събитието да се покаже блясък и стил.

Основателката на #MeToo Тарана Берк, както и нейните съмишленици Мараи Лараси, Роза Клементе, Моника Рамирес, Калина Лоурънс и други минаха по червения килим. "В последно време медиите отделят твърде много внимание на виновниците и малко на системния характер на насилието, сексуалното насилие и други форми на насилието по расов признак, етническа принадлежност и икономическо положение", се подчертава в заявлението на #MeToo, публикувано в неделя.

"Нашата цел при връчването на "Златния глобус" е да пренасочим вниманието обратно към потърпевшите и към дълготрайното решение на проблемите".

Номинираните за "Златен глобус" се бяха договорили да се появят облечени в черно на церемонията, за да покажат солидарност с участниците в движението срещу сексуалното насилие.

В черно се появиха Хари Одман, Джеймс Франко, Рики Мартин и много други.

Работещите в американската киноиндустрия, телевизията и театъра също се присъединиха към движението под името Time's Up в защита на жените от цялата страна срещу сексуален тормоз и дискриминация. Това движение е подкрепено поне от 300 жени от шоубизнеса - актриси, сценаристки, режисьори, продуценти или лидери на компании. Сред тях са Натали Портман, Ема Стоун, Риз Уидърспун, Ашли Джед, Рашида Джонс, Ева Лонгория и др.

Сред задачите, които си поставя движението е оказването на юридическа подкрепа на подложените на секстормоз жени с не най-престижните професии като чистачки, работнички във ферми, фабрики, ресторанти, хотели. За тази цел се очаква да се съберат средства в размер на 13 милиона долара.

Ежегодната церемония, на която се връчват награди за кино и телевизия в САЩ - "Златен глобус", се проведе за 75-ти път. Водещ на тазгодишната церемония беше 44-годишния Сет Майерс, който е много популярен в САЩ от сатиричното предаване "Късно вечерта със Сет Майерс".

С престижната американска награда за кино и телевизия беше отличен филмът "Три билборда извън града". Той е на британеца Мартин Макдона. Минути по-рано той получи наградата за най-добра режисура.

За поддържащата си роля в същия филм беше награден и Сам Рокуел.

В категорията комедия/мюзикъл беше отличен филмът „Lady Bird“.

Ето кои са и другите печеливши:

Най-добър режисьор е Гилермо дел Торо за "Формата на водата".

Най-добър актьор е Гари Олдман за ролята си в „Darkest Hour“.

Най-добра драматична актриса е Франсис Макдормът за ролята си в "Три билборда извън града".

Най-добър актьор в мюзикъл или комедия е Джеймс Франко от "Катастрофалният артист" (The Disaster Artist).

Най-добра актриса от мюзикъл или комедия е Сирша Ронан в „Lady Bird“.

Най-добър актьор в поддържаща роля - Сам Рокуел от "Три билборда извън града".

Най-добра поддържаща роля е направила Елисън Джени в „I, Tonya“.

Най-добър сценарий - Мартин Макдона за "Три билборда извън града".

В категорията най-добра анимация спечели филма "Тайната на Коко", а за най-добър филм на чужд език - „Aus dem Nichts“ на германеца от турски произход Фатих Акин.

Никол Кидман спечели награда за най-добра женска роля в минисериала „Big Little Lies“, Рейчъл Броснахан получи премията за главната роля в сериала "Удивителната мисис Мейзъл" (The Marvelous Mrs. Maisel). Елизабет Мос получи "Златен глобус" за ролята си в драматичния сериал "Историята на прислужницата" (The Handmaid's Tale).

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама