Борисов и Ердоган откриха обновената Желязна църква (СНИМКИ)

11:12, 07 яну 18 / Политика 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пожелания новата година да е мирна и да има просперитет за двата народа, отправи Бойко Борисов към турския си колега Бинали Йълдъръм, с когото проведоха днес среща в Истанбул. Йълдъръм пристигна за официалното откриване на възстановената желязна църква „Св. Стефан“.

Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство, каза българският премиер.

„Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, каза министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

Премиерът Борисов посрещна президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна за церемонията по официалното откриване на реновираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартомолей отслужиха заедно молебен по освещаването на “Желязната църква”.

Около 3,5 млн. евро или близо 16 млн. турски лири са инвестирани в цялостната реставрация на православната светиня. От тези средства България е предоставила целево два транша, съответно - 200 000 евро и 190 000 евро. 

Строително-ремонтните дейности и цялостната реставрация на църквата "Свети Стефан" са извършени в рамките на седем години съвместно от Истанбулската голяма община, Областната управа на град Истанбул и "Фондацията на Православната църква на българската Екзархия" в Истанбул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама