Генна терапия за редки нарушения на ретината струва по 425 хиляди долара на око

15:20, 05 яну 18 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еднократното лечение с Luxturna, първата одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата генна терапия за наследствено заболяване, ще струва 425 000 долара на око.

Spark Therapeutics Inc., базираната във Филаделфия производител на voretigene neparvovec, съобщи в сряда в изявление, че постигна споразумение с Харвард Пилгрим и филиали на Express Scripts, за да направят еднократното лечение на пациенти с редки генетични дефекти, което често води до слепота.

„Мутацията засяга и двете очи, обикновено със същото темпо, така че повечето пациенти ще се нуждаят от лечение и за двете очи”, съобщи говорителката на Spark Therapeutics.

В някои случаи генната терапия ще бъде достъпна при "споразумение за отстъпки въз основа на резултатите".

Компанията също така заяви, че предложението й до Центровете за медикаменти и медицински услуги, правителствената програма, която обхваща около 100 милиона американци, ще позволи плащането на вноски за лекарството.

"За еднократна терапия, подобно на Luxturna, е необходим нетрадиционен модел на плащане и разпространение, за да се гарантира, че нуждите на всички страни - пациенти, платци и доставчици - са адресирани", каза Дженифър Луди, говорител на Express Scripts.

Лекарството е предназначено за пациенти с ретинална дистрофия, дължащо се на мутация на RPE65 гена.

Този рядък генетичен дефект причинява тежко зрително увреждане, започващо в ранна детска възраст, което в крайна сметка може да доведе до слепота.

Лекарството ще се продава в САЩ от началото на пролетта, като според изчисленията на Spark се очаква да се възползват от това лечение от около 1000 до 2000 души.

Luxturna е само третата генна терапия, одобрена за употреба в Съединените щати, други две са също одобрени през 2017г.

Това е първото лекарство, което коригира наследствената генетична мутация.

Luxturna е течност, която се инжектира директно в окото с микроскопична игла по време на хирургическа процедура. Лекарството доставя трети ген - нормален ген RPE65 - на клетки в ретината - слой от тъкан, обгръщащ задната част на окото.

Тази трета версия на гена не премахва или не замества двата мутирали гена, причиняващи болестта, която остава вътре в клетките. Обаче, нормалният ген, доставян от лечението, може да функционира в клетките на ретината и да коригира проблемите със зрението.

"Новите технологии като генна и клетъчна терапия задържат потенциала за трансформиране на медицината", заяви комисарят на FDA, д-р Скот Готлиб, в изявление, обявяващо августовото одобрение на Kymriah, смятано за първата генна терапия, одобрена за американския пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама