Има риск от епидемия от дребна шарка

13:20, 05 яну 18 25 694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нарастване на броя на заболелите от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния, се наблюдава през последните месеци на 2017 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. От ведомството призовават родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.
 

Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас, заявявта от МЗ.

Дребната шарка е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения.

След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама