Пет затъмнения, три комети и Супер Луна още на 1 януари

16:15, 01 яну 18 / Любопитно 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредица от пет затъмнения, сред които и най-продължителното от 100 години насам, както и три комети ще наблюдават жителите на различни региони на света през тази година. Новата година ще започне и със Супер Луна още в първия си ден.

Според специалисти от Института за приложна астрономия към Руската академия на науките ще има няколко слънчеви и лунни затъмнения, които са повече от обичайните за една година.

На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. Тя се обуславя от факта, че тогава точно ще си съвпаднат центъра на Луната и центъра на сянката на Земята. В момента на затъмнението Луната, Земята и Слънцето ще се намират на една линия, при това нашата планета ще бъде разположена между Слънцето и Луната и ще заслони своя естествен спътник от слънчевата светлина. Явлението ще започне на 27 юли в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

Очакват се през 2018 година две частични слънчеви затъмнения - на 13 юли и на 11 август, и едно пълно лунно - на 27 юли.

През следващите 12 месеца ще могат да бъдат наблюдавани три ярки комети и два нощни метеорни потока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама