ЧЕЗ и ЕВН глобени за близо шест милиона лева

16:18, 21 дек 17 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоби на енергийните групи на ЧЕЗ и ЕВН поради използването на нелоялни търговски практики, като издаде глоби на обща стойност шест милиона евро.
КЗК заяви, че ЧЕЗ, която обслужва клиенти в западна България и ЕВН, която оперира в южна и югоизточна България, са използвали стратегии и практики в рамките на съответните им групи, които дискриминират независими търговци на електроенергия. Глоби за близо четири милиона лева са наложени на ЕВН, а на ЧЕЗ двойно по-малко – електроразпределително им дружество е глобено с ‎1 057 140 лева, а електроснабдителното – с ‎1 136 400 лева.
Според комисията възложила глобите, поведението и действията на компаниите засяга преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с електроенергия по свободно договорените цени и да засегне интересите на потребителите.

От ЕВН и ЧЕЗ смятат, че предявените нарушения са неоснователни. Решението на антимонополният орган може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в срок от 14 дни, което и двете компании ще сторят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама