Чужденец е задържан за контрабанда на 5,5 тона литра прекурсор за производство на 2 тона хероин

10:57, 18 дек 17 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

На 15 декември, около 1.00 часа през нощта, мобилен екип на Митница Лом, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спира за проверка камион с босненска регистрация, превозващ по документи 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин И. Памукович.

Товарната композиция с водача е селектирана за проверка от служителите на Митница-Лом от състава на мобилната група и ескортирана до Митническия ТИР-терминал за сканиране и щателна митническа проверка.

При извършения контрол митническите служители установил, че камионът превозва различна от описаната в митническите документи стока. Реалната стока не съответства нито по вид, нито по количество с декларираната. Вместо 20 тона полиетилен, митническите инспектори установили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електроника, 100 кг. мобилни телефони и медицинска апаратура за диагностика. В 6 от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 л. и 22 туби по 30 литра, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид – контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин. Общото количество на задържания прекурсор е 5500 литра. От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин.В едно от палетата с авточасти митничарите откриват и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие – два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП.

На 16 декември, Окръжна прокуратура Видин е привлякла като обвиняем И. Памукович за контрабанда на 5 505 литра прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите - престъпление по чл. 242 ал.3 от НК и за контрабанда на стоки без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документ с невярно съдържание.

И. Памукович е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържани под стража“.

Разследването продължава.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама