Илияна Йотова призова Зоран Заев час по-скоро Договорът за добросъседство да бъде ратифициран от парламентите на България и Република Македония

15:00, 15 дек 17 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Искрено Ви поздравявам за постигнатото. Спечелихте си много приятели в България. Оттук нататък обаче Ви предстои много работа.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към македонския премиер Зоран Заев, с когото проведе работна среща в Скопие.

Договорът за добросъседство не е поредният формален документ, а е изстрадан и чакан от двата народа дълги години. Той ще създаде гаранции за хората от двете страни да развиват своите връзки и отношения“, изтъкна Йотова. По думите й договорът ще отвори много възможности в сферата на инвестициите, бизнеса, културата и образованието.

Вицепрезидентът сподели впечатленията си от думите на момиче, присъствало на проведената по-рано среща в българското посолство с представители на българските дружества в Република Македония. „Тя сподели, че иска да живее и работи тук, но изрази силното си желание за съвместни инициативи с връстниците си от България“, заяви Йотова. „Аз бих желала да гледаме заедно с младите хора към бъдещето, а не към миналото“, изтъкна вицепрезидентът.

Важно е час по-скоро Договорът да бъде ратифициран от парламентите на Република България и Република Македония. 2017 година е знакова и ще влезе и във вашите, и в нашите учебници“, отбеляза тя.

Според вицепрезидента предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз е огромна възможност Европа да опознае по-добре балканските народи, да намали резервите си и да изтрие идеологемите, които не отговарят на истината.

Република Македония да получи дата за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз – това пожелание за Новата година отправи Илияна Йотова към Зоран Заев.

От своя страна, македонският премиер благодари за българската подкрепа за членството на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. „Договорът за добросъседство ни обнадежди с Гърция да намерим решение на проблема с името“, отбеляза Зоран Заев.

Македонският премиер представи пред българския вицепрезидент реформите, върху които се е съсредоточило македонското правителство, най-важните от които са в правосъдната система. Зоран Заев специално благодари на българския посланик в Скопие Иван Петков за подкрепата и доброто сътрудничество, особено по време на политическата криза в Република Македония.

Договорът за добросъседство е истински пример как нещо добро може да се случва на Балканите“, отбеляза от своя страна Роберт Поповски, министър без портфейл, отговарящ за комуникациите, отчетността и прозрачността.

По-рано вицепрезидентът разговаря с председателя на македонския премиер Талат Джафери, който обясни, че ратифицирането на Договора за добросъседство ще се забави заради бойкота на пленарните заседания от страна на опозицията. “Добре е ратифицирането да бъде извършено от максимален брой депутати”, добави председателят на македонския парламент. „Най-късно до края на януари догодина това ще се случи“, увери Джафери.

Премиерът Зоран Заев обаче изрази по-оптимистична прогноза – ратификацията да се случи до края на тази година.

 

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама