Прокуратурата констатира бездействие по отношение на язовир „Огняново“

10:49, 15 дек 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В продължение на извършваната от ВАП проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите и подзаконовите актове по прилагането му във връзка с нормативните изисквания за техническа и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, Върховна административна прокуратура констатира неизпълнение на законово задължение по отношение на язовир „Огняново“.

С влизане в сила на Закона за водите язовир „Огняново“ е включен в списъка на комплексните и значими язовири съгласно Приложение № 1, предвид което и на основание чл.13, ал.1, т.1 от същия закон е публична държавна собственост и като такъв подлежи на актуване по реда на Закона за държавната собственост.

Независимо от посоченото обстоятелство, в нарушение на Закона за държавната собственост и на чл. 17, ал. 1 от Закона за водите, до настоящия момент възникването на право на собственост в полза на държавата не е удостоверено по надлежния ред - чрез издаване на акт за публична държавна собственост.

Съгласно Закона за държавната собственост компетентен орган да издаде акт за държавна собственост е съответният областен управител по местонахождение на имота.

Поради това ВАП ангажира областния управител на София област, в рамките на правомощията и задълженията му за удостоверяване на правото на частна или публична държавна собственост, да предприеме спешни мерки за издаване на акт за публична държавна собственост по отношение на язовир „Огняново“.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама