Депутатите преодоляха ветото на Президента за иновативните молекули

12:15, 14 дек 17 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума за иновативни лекарства. На фона на протести пред Народното събрание и ожесточени спорове в пленарна зала гласуваха 221 народни представители. От тях 121 бяха "за" повторното приемане на Бюджета на НЗОК за 2018 година, а 95 се обявиха "против".

Причина за налагането на вето от страна на Румен Радев стана незаплащането на т.нар. иновативни молекули. По време дебатите, които продължиха близо два часа, управляващи и опозиция бяха на диаметрално противоположни мнения по темата.

"Използвате човешкото нещастие, за политически цели. На всички е ясно, че с този бюджет се осигурява възможно най-доброто лечение на всички български пациенти", нападнаха опозицията от ГЕРБ.

Цветан Цветанов заяви, че целта на бюджета е да се бори с тежките заболявания, да има много по-голяма превенция и много повече профилактични прегледи, чрез които може да се води борба с раковите заболявания. 

"Опозицията не спира да манипулира. Уважавам го, но в днешния дебат Стефан Данаилов беше употребен. Няма човек, който да няма близък или да е загубил близък заради ракови заболявания. От нас можеше да се изкаже Вежди Рашидов, който също е онкоболен. Можеше да извикаме Йорданка Фандъкова, която също води тежка борба с рака. Това, за което днес трябва да говорим е да търсим политики, които да стигат до хората и да предотвратим заболяванията”, заяви Цветанов.

Той говори от трибуната след изказване на Стефан Данаилов. Депутатът от БСП каза: "Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат? Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си". След изказването на Цветанов Данаилов се почувства обиден и заяви: "Всякакъв съм бил само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю Цветанов, мислех, че имате по-гоялмо мнение за мен. Грижете се за думите, които използвате по мой адрес и по адрес на другарите ми. Съжалявам за хората, които не мислят като вас, другарю Цветанов", заяви Стефан Данаилов.

"Явно за управляващите е по-важно да се строят магистрали и ТОЛ системи, вместо да има здрава нация. Това е така, защото от парите за пътища може да се краде, а от парите за здраве няма как да стане. За това не искате да отпуснете тези 30 млн. лева, а ни проглушихте ушите, че държавата е в прекрасно икономическо състояние", нападна управляващите Корнелия Нинова. Нейните думи бяха повторени от Драгомир Стойнев, Филип Попов и Антон Кутев.

От ДПС също гласуваха "против" повторното приемане на Бюджета на НЗОК, като мотивите им бяха, че здравната система не е реформирана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама