Прокуратурата разследва кмета на община Септември за 13 млн. лева нанесени щети

11:23, 14 дек 17 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini



Софийска градска прокуратура е изпратила постановление на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд  с 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември Марин Рачев.
Според наблюдаващия прокурор срещу септемврийския градоначалник има достатъчно събрани доказателства за извършени престъпления по чл. 220 и 282 от Наказателния кодекс, поради което следва да се образува наказателно производство. 

Извършените престъпления са от компетентността на Специализирания наказателен съд, респективно компетентна да образува наказателно производство да проведе разследване се явява Специализираната наказателна прокуратура”, пише още в постановлението.
Цитирани са данни за тежки нарушения на Закона за обществените поръчки – раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др.  ПРЕДСТАВЕНИ СА доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка.
В преписката са налични данни от проверки на ДАНС и доклад от проверка на АДФИ за работата на Рачев.

От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември от гореизложената информация възлизат на около 13 000 000 лева”, пише в постановлението.

В момента срещу Марин Рачев тече дело за укриване на данъци в особено големи размери – над 150 000 лева. Поредното заседание по делото се проведе в понеделник в Окръжния съд в Пазарджик, на което бяха слушани експертизи, които сочат, че са налице укрити данъчни задължения.

В началото на лятото на срещу действията на Рачев, като кмет се учреди инициативен комитет  „Да спасим Община Септември”. Гражданите от общината  протестираха срещу начина му на управление на общината и сигнализираха многократно за груби нарушения при разходването на публични средства и липсата на отчетност и комуникация с обществеността.

Преди да бъде избран за кмет от ГЕРБ Марин Рачев придоби скандална  известност и в разследване на БТВ за незаконен  добив на природни ресурси от река Чепинска. След  като материалът беше излъчен по телевизията, разрешителното на фирмата му за добив на инертни материали бе отнет.Очаква се резултат от прокурорската проверка по случая. С последните промени в НК кражбата и незаконния добив на природни богатства се наказва с лишаване от свобода до 8 години и очакванията на гражданите са за сериозни наказания срещу Рачев. От инициативният комитет са готови за нови протестни действия докато не се вземат мерки за отстраняването на кмета докато текат разследванията.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама