Над 208 000 безработни са започнали работа през първите десет месеца на 2017

11:18, 13 дек 17 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 208 000 безработни са започнали работа през първите десет месеца на 2017 г. 88% от тях са били наети на несубсидирани работни места. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на церемонията по връчването на наградите „Работодател на годината“ на Агенцията по заетостта.

Министър Петков припомни, че средномесечното равнище на регистрирана безработица за периода януари – октомври 2017 г. е 7.3% и подчерта , че подобна стойност за последно е отчетена за същия период през 2009 г. Положителната тенденция за намаляване на безработицата продължава и през третото тримесечие на 2017 г., когато нивото й се понижава до 5,8%. Това е най-ниската й стойност от 2008 г., каза министър Петков. Той посочи, че независимо от общата благоприятна ситуация на пазара на труда, регионалните различия в заетостта и безработицата се запазват, което налага провеждането на целенасочена политика по заетостта за тяхното преодоляване.

По време на форума „Работодател на годината“ министър Петков награди компаниите с най-голям принос за развитието на националния пазар на труда през 2017 г. В категорията „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар“ бяха отличени 9 компании. Техните награди бяха връчени от заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Зорница Русинова, Росица Димитрова и Султанка Петрова.




 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама