Детски танцов спектакъл повдига важни социални въпроси

20:00, 17 дек 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Къде са слоновете?” е танцов спектакъл за деца, който ни пренася във вълнуващия свят на цирка. Богатата фантазия на хореографа превръща сцената в арена, а децата – в акробати, жонгльори, дресирани животни, клоуни.

С много обич и внимание към всяко дете и с пълна отдаденост към изкуството танц, Петър Илиев (преподавател по характерен танц в едно от най-силните балетни училища в САЩ – The Pacific Northwest Ballet School – Сиатъл) увлича малчуганите, а те са винаги искрени и спонтанни, готови за предизвикателства. От особена важност е работата му с най-уязвимите и най-непривилегированите членове на нашето общество – малките ученици от квартал „Филиповци“. На сцената те са обединени с техни връстници от училища със значително по-големи ресурси, както и с малките балерини от училище „Илиев“ и солисти от Националното училище за танцово изкуство. В последните седмици на програмата всички те заедно подготвят атрактивен артистичен продукт ръководени от силен, професионален екип.

Оригиналното либрето и тъканта на танцовия изказ на спектакъла са плод на богатата фантазия на Петър Илиев, в тандем с дългогодишния му асистент Николина Карагеоргиева, утвърден опитен педагог. Завладяващата мултимедия и фантасмагорични костюми са създадени от визуалния дизайнер Ваня Вълкова, творец с висок естетически стандарт, а осветлението на сцената е дело на Георги Буюклийски, експерт със силен собствен почерк. Музиката, както винаги, се отличава с изключително разнообразие – от авторски пиеси на млади български композитори, експериментиращи с народната традиция и съвременния джаз, през Боливуд и диско, до класически шопски мелодии. Така спектакълът очакващ зрителя е отново силно наситен и пъстър. Умения, таланти, разнообразен артистичен изказ се завъртат „под купола“ на въображаем цирк, в който всички очакваме „слона“ – най-екзотичното животно.

Темите в спектаклите на Петър Илиев обичайно са злободневни и целят провокация на зрителя на различни нива. Чрез материята на танца и сценографията тази година той отново отправя няколко послания. От една страна е тематиката за безпощадната намеса на човека в уникални екосистеми и проблематичната употреба на екзотични животни като атракция в цирка. От друга страна е отпратката към идиома „слонът в стаята“, отнасящ се за важен проблем, заемащ цялото пространство, но игнориран от всички, поради това, че е прекалено неудобен. Дали както изчезващите слонове не загиват и сценичните изкуства у нас в резултат на недалновидна културна политика? Дали потопени в оглушителия шум на фалшиви медии,натруфена помпозност,безсмислени „новини“ за незначителни баналности, не игнорираме, всъщност – нарочно или неволно – най-важните, разкъсващи съвремието ни проблеми?

"Къде са слоновете" можете да видите на 18 декември-понеделник, от 19ч. в ОКИ ДК „Искър“, бул. „Кръстьо Пастухов“ 23
 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама