Тръмп иска да изпрати американци отново на Луната

17:20, 12 дек 17 / Любопитно 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Доналд Тръмп обеща, че Съединените щати ще останат лидери в изследването на космоса и обяви започването на процес за връщане на американците на луната.

"Ние сме лидери, ние ще останем такива и дори ще го умножим многократно!", каза Тръмп на подписването на "Директивата за космическата политика 1”.

"Този път ние не само ще поставим нашето знаме и ще оставим отпечатъка си, а ще създадем и основа за евентуална мисия на Марс. И вероятно някой ден в много други светове.", каза Тръмп.

Още през юни космическият официален представител на Китай заяви, че страната прави "предварителни" подготовки за изпращане на човек на Луната, най-новата цел на амбициозната китайска програма за изследване на луната.

Церемонията по подписването на Тръмп за директивата включва бившите лунни астронавти Buzz Aldrin и Harrison Schmitt и настоящият астронавт Пеги Уитсън.

На церемонията присъстваха и лунни скали от 3.8 милиарда години, събрани от мисията на Шмит Apollo 17 през 1972 година.

Тръмп каза, че предприема огромна стъпка към "възстановяване на гордостта на Америка в космоса".

"И космоса има толкова много общо с толкова много други приложения, включително и военната служба.", каза той без подробности.

При одобряването на новата политика Тръмп изостави онова, което беше цел на предшественика му, Барак Обама, който през 2010 г. подкрепи план за изпращане на хора до астероид близо до земята.

НАСА заяви, че първоначалното финансиране на новата политика ще бъде включено в бюджетното искане за фискалната 2019 година.

"НАСА очаква с нетърпение да подкрепи директивата на президента, като стратегически приведе в съответствие нашата работа, за да се върнат хората на Луната, да пътуват до Марс и да отварят по-дълбоката слънчева система отвъд", заяви администраторът на НАСА Робърт Ласло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама