Министър Караниколов: Световната търговска организация е силен инструмент за съдействие на икономическия растеж и за създаване на работни места

13:54, 12 дек 17 / Политика 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната търговска организация е силен инструмент за съдействие на икономическия растеж, за създаването на работни места и за процеса на развитие, както и за намаляване на бедността и на неравенството. Ето защо е важно е да запазим и укрепим централната роля на СТО в многостранната търговска система. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си пред делегатите на 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация, която се провежда в  Буенос Айрес, Аржентина. В дневния ред на Конференцията влизат въпроси свързани с риболовните субсидии, електронната търговия и др.

Министър Караниколов  посочи, че страната ни е готова да участва в постигането на положителни резултати в прилагането на Целта на ООН за устойчиво развитие по отношение на субсидиите в рибарството и в договарянето на постоянно решение по обществените запаси за продоволствена сигурност. „Считаме обаче, че за осъществяването на балансирани резултати в полза на всички страни е необходимо да бъде постигнат напредък по вътрешната подкрепа в селското стопанство и по увеличаване на прозрачността по експортните ограничения и забрани, отнасящи се до селскостопанските продукти“, каза още той.

По думите му това, че осем предложения по електронната търговия са представени за разглеждане на Министерската конференция доказва, че въпреки различията в подходите съществува общо признание, че темата изисква по-ефективен хоризонтален подход, който може да осигури цялостен анализ и да идентифицира областите, където могат да започнат преговори за създаване на общи правила. „Предложенията по вътрешното регулиране в услугите и по прозрачността в търговията със стоки в полза на малките и средните предприятия са примери как СТО може да стане по-ориентиран към бизнеса и да способства за интегрирането на голямото мнозинство икономически субекти в търговската система“, допълни той.

В рамките на посещението си в Буенос Айрес министър Караниколов проведе среща и с аржентинския вицеканцлер по външните работи и външна търговия г-н Даниел Раймонди, на която бе договорено организирането на българо-аржентински бизнес форум през следващата година. На срещата стана ясно още, че през първите девет месеца на 2017 г. двустранният стокообмен между България и Аржентина се увеличава с 191.7% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 58.340 млн. щ.д., а българският износ отбелязва ръст от 362.6%. Двамата обсъдиха и възможността за създаване на съвместна междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество, която да спомогне за разширяване на неизползвания търговския потенциал между двете държави. Г-н Раймонди изрази желанието на аржентинската страна за задълбочаване на икономическите отношения.

   


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама