Амнести Интернешънъл: „Правителствата на ЕС съучастват в изтезанията на мигранти в Либия“

12:00, 12 дек 17 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските правителства съзнателно са съучастници в изтезанията и злоупотребите с бежанци и мигранти в Либия, твърди Аменсти Интернешънъл – международна неправителствена организация за защита на човешките права.

В опит да контролира миграцията, ЕС активно подкрепя системата за злоупотреба и експолатация по либийските брегове – съобщава организацията в свой доклад. Средствата са насочени към властите и срещу работещите с контрабандисти на хора. ЕС предостави кораби, обучение и финансиране на либийската брегова охрана. Но от Амнести Интернешънъл (АИ) казват, че именно бреговата охрана работи с престъпни банди и организации, които са виновни за редица злоупотреби на служители от ЕС, и че стремежът към спиране на миграцията води до масово, произволно и неконтролируемо задържане на бежанци и мигранти
Бежанците и мигрантите приети от бреговата охрана в Либия, са изпратени в центрове за задържане, управлявани от генералната дирекция на Либия за борба с незаконната миграция. В момента в тези центрове са задържани около 20 000 души и има показания, че задържаните са подложени на изтезания, робски труд, изнудване и незаконни убийства именно от страна на властите, твърдят от „АИ“.
Имайки показания от изтезаваните бежанци и мигранти, които доказват и корупционни действия от страна на обществени служби, организацията за защита на човешките права, смята че разполага с достатъчно доказателства, за да подведат към отговорност правителствата на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама