Вестник Le Monde за Мария Габриел: "Боец срещу фалшивите новини"

10:55, 12 дек 17 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Искаме да предоставим на гражданите средства за откриване първоизточника на информация", казва пред авторитетния френски вестник "Монд" еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. В специална статия изданието прави портрет на българския комисар, описвайки водещи приоритети от нейната работа като обществената консултация за фалшивите новини, мерките за онлайн платформите, реформата на авторските права, аудиовизуалния сектор и други.

"Монд" цитира председателя на ЕНП Жозеф Дол, който определя Мария Габриел като "трудолюбива и безупречна, когато се заеме с дадено досие".

Комисарят присъства на почти всички тристранни заседания за преговори между законодателните институции - Европейският парламент и Съветът, отбелязва всекидневникът. "Трябва да ускорим работата, само 6 законодателни предложения са финализирани на фона на предложените общо 24 в цифровата сфера от началото на мандата", обяснява пред "Монд" Мария Габриел. "Пред нас е една решаваща година", подчертава тя.

ЕК разчита на младата българка, за да помогне на страната си за провеждането на първото ротационно председателство на Съвета на ЕС, пише "Монд". "Обожавам страната си, но никой не говори за България, която успя да опази външната си граница с Турция от 245 км  по време на миграционната криза – и то без да сме членове на Шенген. Тази несправедливост не трябва да продължава, " казва в интервюто комисар Габриел, според която на всяка цена трябва да се предотврати впечатлението за различни класи европейски граждани. "България наистина е бедна страна в ЕС, но когато тя е начело в класациите, това трябва да се съобщава", посочва Мария Габриел давайки за пример факта, че в България 27% от заетите в цифровия сектор са жени, спрямо 16% средно за ЕС.

Вестник "Монд" отбелязва безупречния френски език, който владее комисар Габриел, завършила политически науки в град Бордо. Решението да избере именно него тя обяснява така:"Това е градът на трите "М" – Монтен, Монтескьо и Мориак."


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама