Министър Караниколов участва в откриването на 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация

13:30, 11 дек 17 / Политика 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на икономиката Емил Караниколов участва в откриването на 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация /СТО/, която се провежда в  Буенос Айрес, Аржентина.

Преди откриването на Конференцията министър Караниколов взе участие и в първото заседание на министрите на търговията на ЕС във формат Съвет Външни работи – Търговия. На него беше обсъдена позицията на ЕС за участието в 11-та Министерска конференция на СТО и бе приет първи пакет от заключения на Съвета на ЕС, с който на практика се дава мандат на Европейската комисия за водене на преговори по време на конференцията.

На заседанието стана ясно, че държавите-членки на ЕС единодушно подкрепят стратегията на ЕК за отстояване централната роля на СТО за укрепване на многостранната търговска система, основана на правила, както и за запазване лидерската роля на ЕС за постигане на балансирани резултати, най-вече в областта на селското стопанство, субсидиите в рибарството, електронната търговия, вътрешната уредба в областта на услугите, прозрачността и добрите регулаторни практики, отнасящи се до малките и средните предприятия. Това ще са петте основни теми за дискутиране от първия ден на конференцията на министрите, както и темата за бъдещото функциониране на организацията и ролята й на форум за обсъждането на новите и актуални теми в глобалната търговия.

Позицията на България, като предстоящ председател на Съвета на ЕС, е за постигане на максимално балансирани резултати в многостранните търговски преговори и за осигуряване единството на държавите-членки на ЕС, както за приемането, така и по отношение на следващите стъпки за прилагането на тези резултати.



 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама