Докога?

16:00, 11 дек 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

Днес в 14:00 трябваше да се състои дискусия между представители на властта и еколози относно казуса "Пирин".
Трябваше.
На срещата така и не се появиха Тома Белев, съпругата му Весела Кавръкова, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Петко Ковачев и Катерина Раковска.
Първоначално събитието бе насрочено за 10:00, но еколозите оправдаха отсъствието си с друго събитие в МС. Събитие, на което бяха забелязани само Тома Белев и съпругата му. Апропо, Белев, гледаше с характерното си за подобни срещи отегчение.
Природозащитникът е далеч по-активен онлайн или сред много телевизионни камери. Практиката неведнъж е показвала как на подобни събития дори е склонен да поспива.
Другите ги нямаше. А всички дружно липсваха в 14 за дискусията, организарана от МОСВ с планирано излъчване на живо в интернет.

Тезата на еколозите може да се обясни с поста на Белев в социалните мрежи:

Не е работа на държавата да строи лифтове и влекове, а на частния бизнес. През последните десет години се построиха или ремонтираха такива в Пампорово, Боровец, Витоша, Пирин и даже във Вълчи дол. Работата на властта е да създава добри условия за труд и бизнес и те да са РАВНИ за всички. И не трябва съвета на коалицията да се договаря как ще подарят три лифта (Платото, Академика, Чалин валог в Пирин) на една кипърска офшорка, нито как ще окажат държавна помощ на един концесионер, нито как ще му подарят водата на Банско, нито как ще му дадат да сече и продава 1077о декара от вековните гори в Пирин. Защото тези неща са престъпления. И утре ако дават кадри от псевдо-консултациите в МОСВ ще видите лицата на онези, дето или са хранилка на Георгиус Георгио или са
толкова объркани, че не разбират как ги използват за да отмъкне офшорката долината на Бъндерица.

Белев продължи с постовете си, засягайки и други теми с в посока - "идва да хвана, липсващият ми, автомат" по посока на властимащите. Но не се появи.
Явно, оказва се, много по-лесно за НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ организации в еко-сектора, да крещят и да отправят по същество политически искания; да са вечно "против", отколкото да предлагат алтернативи и реални решения. А като дойде време за публични дискусии - еколозите да се скрият. Или да подремват.

И всичко това - без да съдим никоя от двете страни в казуса. Защото може наистина еколозите да са прави, а властта - не. Но няма как да разберем. И няма как да повярваме.
В последните години все повече се засилва усещането, че еко-организациите наистина са кръг и освен да реализират проекти с външно финансиране, не дават и не отстояват ясни идеи за българската природа.
Забраните и спирането на процеси не са решение. Време е за един истински голям дебат за това как бизнесът и природата могат да вървят ръка за ръка.
Но за дискусия трябват две страни. И е важно не само какво казваш, а как го правиш.

Липсата от подобни събития (дори и да са формални) олекотява позицията на Белев и компания.

Много от протестиращите и от будните млади хора постоянно говорят за принципност и за спазване на правилата. Правилата на държавата. Правилата на природата. Правилата на играта.
Никъде в правилата не пише, че те са валидни само в социалните мрежи и пред телевизионните камери.

Днес еколозите не играха по правилата. А това хвърля сянка на съмнение.