Задочен дебат за ветото на президента отново разпали страстите

10:58, 11 дек 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Информационна система за проследяване на лекарствата от вноса в страната през търговеца на едро и на дребно до болничната аптека ще се въведе с промени в Закона за лекарствата. Проектът ще бъде внесен в Министерския съвет тази седмица, съобщи в сутрешния блок на bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Относно идеята на БСП реекспортът на лекарства да бъде спрян, Ананиев заяви, че е престъпление, ако реекспортът се извършва при недостиг на лекарства на вътрешния пазар. "В този дух ще е новият проектозакон с ясни правила, отговорност и наказания, изключително нарастват сумите", сподели здравният министър. Той допълни, че контролът върху пазара на лекарства ще бъде постоянна работа на министерството, съвместно с МВР и прокуратурата. Пред Антон Хекимян Ананиев сподели, че след задържаната група, ощетила държавата с около 80 млн. лв., "още 2-3 такива се виждат".

Здравният министър демонстрира убеденост, че в сектораима отявлен лобизъм. "Всички знаят, че лобистките интереси започват от влизането на лекарството в България, влизането в позитивния лекарствен списък, отиването до конкретни аптеки или болници, до изписването на лечението и стигането до гражданина", каза Кирил Ананиев. "Определено има съмнения че лекарите са стимулирани да назначават определени лекарства", допълни той.

Дълговете на болниците няма да изчезнат, дори да не са търговски дружества, сподели бившият зам.-министър на финансите. "Това няма да свърши докрай работа, ако не се промени механизмът на финансиране", подчерта Ананиев и поясни, че сега просрочените дългове на болниците възлизат на 160 млн. лв.

Ананиев подчерта, че директори на болници, допускали неизгодни договори с частни паралелни структури, каквито са случаите в Ловеч и Враца, ще понесат своята отговорност.

Все още не е приключила проверката в "Пирогов", чиито служители стачкуват. "На финалната права съм на пълен преглед на финансово състояние на всички държавни болници и анализ на структурата им. Предстои оздравяване, преструктуриране, стабилизиране на болничния сектор, което означава подобряване на обслужването", сподели Кирил Ананиев и допълни, че министерството ускорява работата по Националната здравна карта, която да покаже в кои региони от какви лечебни заведения има нужда.

По повод президентското вето върху част от Закона за бюджета на Здравната каса, свързани с мораториума върху някои оригинални лекарства, министърът повтори позицията си, че "бюджетът е разчетен без тези молекули, но това не означава, че не са осигурени средства за всички лечения, необходими на българските граждани".

Междувременно, от сутрешния блок на Нова телевизия Нана Гладуиш нападна министъра за изказваниятаму по повод президентското вето.

"Страшно много ме обидиха думите на здравния министър. Аз тук съм в качеството си на пациент, както и на представител на пациентска организация „Една от 8” – фондацията, която създадох преди четири години за жени с рак на гърдата. Аз и моето семейство сме инвестирали стотици хиляди левове. Нека здравният министър да назове тези, зад които стоят корпоративни интереси. По скоро аз се питам кой се опитва да манипулира нас – пациентите?”, каза Нана.

Водещата на "Съдебен спор" и ръководител на фондация "Една от 8" сподели още: „Аз работя на трудов договор на максимален осигурителен праг, както и на друг договор, където плащам осигуровки. Имам допълнително здравно осигуряване. Два пъти съм се лекувала, при това не в България. Два пъти съм била онкопациент и съм идвала тук за едни последващи терапии. Непрекъснато доплащам медикаменти.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама