Отбелязваме година от трагедията в Хитрино

15:18, 10 дек 17 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешния ден преди една година,рано сутрин товарен влак влиза в село Хитрино. Влаковата композиция транспортирала цистерни с пропан-бутан, а поради превишена скорост влакът дерайлира. При преобръщането една от цистерните се е пробила, а изтеклият газ в последствие се е запалил, с което предизвиква взрив. В следствие на взрива седем души загинаха, десетки бяха ранени, а в района на взрива не остана къща без щети, а някои бяха сринати до основи.
След ужасния взрив, който беше най-втората тежка железопътна катастрофа в историята на България, десетки жители на селцето останаха без домове. Тогава цялата страна искаше да помогне на пострадалите, на семействата на жертвите, както и за самото село, което е обитавано предимно от много бедни български мюсюлмани. Българският червен кръст също се включи в помощта, а български емигранти в Лондон също събраха пари чрез различни кампании за набиране на средства.
През настоящата година, шофьорите на локомотива се изправиха пред съд. Същевременно са образувани съдебни дела и срещу Булмаркет, компанията която притежава влака.
Една година след ада в Хитрино, 10 от 24 от разрушените сгради са ремонтирани. Някои семейства скоро ще се преместят в новите си домове. Кметът на селото обеща, че нито един жител няма да прекара зимата във фургон. Той добави и, че е много доволен от свършената работа по ремонта на къщите, въпреки че предстои още доста работа за реновирането на останалите постройки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама