Учени създават най-малкото копие на Мона Лиза чрез ДНК

21:20, 08 дек 17 / Любопитно 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учените създадоха най-малкото копие на известната живопис "Мона Лиза" на италианския художник Леонардо да Винчи, използвайки ДНК.

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт в САЩ разработиха метод, чрез който ДНК оригами се събират в адаптивни модели, създавайки нещо като платно, което може да покаже изображение.

Двойната молекула на ДНК се състои от по-малки молекули, наречени нуклеотиди - съкратено А, Т, С и G - подредени в низ или последователност.

Нуклеотидите в едноверижна ДНК молекула могат да се свързват с тези на друга единична верига, за да образуват двойно-верижна ДНК.

Тези строги "правила" за създаване на базови двойки правят възможно проектирането на ДНК оригами.

Голямо ДНК платно се сглобява от много по-малки квадратни оригамни плочки, които създават пъзел.

Изследователите разработиха софтуер, който може да заснеме образа като "Мона Лиза", да го раздели на малки квадратни секции и да определи последователностите на ДНК, необходими за оформянето на тези квадрати.

После получават тези части, които са необходими, за да се съберат в постройка, която пресъздава "Мона Лиза".

"За да направим нашата техника лесно достъпна за други изследователи, които се интересуват от проучването на приложенията, използващи нитроструктури с плоска ДНК с микрометър, ние разработихме онлайн софтуерно средство, което преобразува желаното изображение на потребителя в ДНК.", каза Лулу Чиан, асистент в Калтек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама