България ще изпълни решенията по пет дела пред ЕСПЧ

15:08, 06 дек 17 / Политика 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делото „Методиев срещу България“ е свързано с отказа на български съд да регистрира вероизповеданието „Мюсюлманска общност Ахмадия“. Констатирани са нарушения на свободата на религията и на забраната за дискриминация. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е 4000 евро.

По делото „Шалявски и други срещу България“ Съдът установява нечовешко и унизително отношение и липса на ефективно вътрешноправно средство за защита при задържането на жалбоподателя, както и неадекватното отношение към състоянието му. Присъденото обезщетение е 3000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро – за разноски по делото.

По делото „Велкова срещу България“ ЕСПЧ намира, че продължителното неизпълнение на влязло в сила съдебно решение е нарушило правото на жалбоподателката на достъп до съд. Присъдено е обезщетение в размер на 20 000 евро за имуществени и неимуществени вреди и 6424 евро разноски.

Недостатъчно аргументирано съдебно решение, което ЕСПЧ определя като нарушение на правото на достъп до съд, е констатирано по жалбата на Николай Генов. Присъденото му обезщетение е 2400 евро за неимуществени вреди и 1000 евро за разходи и разноски по делото.

Решението по делото „Господинов и други срещу България“ се отнася до 10 жалби, подадени от лица, изтърпяващи доживотни присъди в различни затвори. Те се оплакват от условията в затворите. Присъдените обезщетения възлизат общо на 19 000 евро, а 6082 евро са за разходи и разноски.




 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама