Христиан Митев, НФСБ: Антикорупционният орган трябва да бъде избиран от НС

13:25, 06 дек 17 / Политика 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Целият антикорупционен орган, а не само председателят – както е предложено сега, следва да бъде избиран от Народното събрание след като приемаме, че България е република с парламентарно управление. Това предложение на патриотите заяви депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Христиан Митев, който е и зам.-председател на правната комисия в Парламента. Антикорупционният закон влиза за разглеждане днес в Правна комисия, потвърди Христиан Митев.

​На второ място патриотите предлагат увеличаване на броя на членовете на антикорупционната комисия от 5 на 9 души. Християн Митев мотивира исканото увеличение на състава като даде пример с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, които според законодателната уредба са по 5 члена. „Няма как  в случая с антикорупционния орган двойно повече работа да се върши от два пъти по-малко хора. Затова смятаме, че е необходимо да бъде увеличен състава на този орган“,  посочи зам.-председателят на правната комисия. 

​На трето място Христиан Митев посочи, че според патриотите, е отстъпление от постигнатото до този момент преквалифицирането на Комисията по отношение на конфликта на интереси и разпръскването в различни администрации на установяването на конфликт на интереси. „Смятаме, че това би следвало да се прави от Комисията, за да имаме единна практика, а не да се стига до разнопосочни решения, които после да водят до тълкувателни решения на Върховния административен съд“, коментира зам.-председателят на правната комисия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама