Целият антикорупционен орган, а не само председателят – както е предложено сега, следва да бъде избиран от Народното събрание след като приемаме, че България е република с парламентарно управление. Това предложение на патриотите заяви депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Христиан Митев, който е и зам.-председател на правната комисия в Парламента. Антикорупционният закон влиза за разглеждане днес в Правна комисия, потвърди Христиан Митев.

  ​На второ място патриотите предлагат увеличаване на броя на членовете на антикорупционната комисия от 5 на 9 души. Християн Митев мотивира исканото увеличение на състава като даде пример с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, които според законодателната уредба са по 5 члена. „Няма как  в случая с антикорупционния орган двойно повече работа да се върши от два пъти по-малко хора. Затова смятаме, че е необходимо да бъде увеличен състава на този орган“,  посочи зам.-председателят на правната комисия. 

  ​На трето място Христиан Митев посочи, че според патриотите, е отстъпление от постигнатото до този момент преквалифицирането на Комисията по отношение на конфликта на интереси и разпръскването в различни администрации на установяването на конфликт на интереси. „Смятаме, че това би следвало да се прави от Комисията, за да имаме единна практика, а не да се стига до разнопосочни решения, които после да водят до тълкувателни решения на Върховния административен съд“, коментира зам.-председателят на правната комисия.

   

  Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

  Общество

  Политика

  Икономика

  Закон и ред

  Здраве

  Култура

  Образование

  Свят

  Спорт

  Любопитно