Осем държави подписаха създаването на Изпълнителен съвет за Коридор Ориент-Източно-Средиземноморски

20:30, 05 дек 17 / Политика 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски подписа Меморандум за разбирателство за създаването на Изпълнителен съвет на Железопътен товарен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“.  Документът беше парафиран днес в Брюксел от транспортните министри на Австрия, България, Чехия, Германия, Гърция, Румъния и Словакия.

Новосъздаденият Изпълнителен съвет ще бъде отговорен за определяне на общите цели на товарния железопътен коридор. Също така ще осъществява надзора и предприемането на мерки за осигуряването на конкурентоспособен товарен превоз.

Развитието на международните товарни превози ще допринесе за изграждането и безпрепятственото функциониране на устойчиво Единно европейско железопътно пространство“, заяви министър Ивайло Московски. Той подчерта, че успехът на концепцията за железопътните товарни коридори зависи до голяма степен от ангажирането на всички заинтересовани страни и използването на пазарно-ориентиран подход за облекчаване на този вид международни превози.

Коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“ започва от германските пристанища Бремен, Хамбург и Росток, минава през Чехия и Словакия с разклонение, което пресича Австрия, и продължава през Унгария към румънското пристанище Констанца. Друго разклонение е от Румъния през Видин към гръцките пристанища Солун и Пирея, към Истанбул и Бургас. През юни, 2016 г., в Ротердам, 8-те държави подписаха Декларация за развитието на коридора.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама