Апелативен съд –Бургас потвърди санкция от 132 764 лв. на търговско дружество

15:24, 05 дек 17 25 1763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаският апелативен съд потвърди решение на ОС – Сливен, с което на търговско дружество „Йопс“ ЕООД гр. Нова Загора, в качеството му на юридическо лице е наложена имуществена санкция в размер на 132 764,66 лв. представляваща получена от дружеството облага, в резултат на извършено от управителя Пламен П. престъпление против финансовата, данъчната и осигурителната система по чл.255, ал.3 вр. ал.1, т.2, предл.1, т.6 и т.7 вр. чл.26, ал.1 от НК.

Управителят и едноличен собственик на търговското дружество  Пламен П е признат за виновен по наказателно дело по описа на Окръжен съд – Сливен в това, че през периода от 16.08.2010 г. до 24.03.2014 г., в гр. Сливен, при условията на продължавано престъпление, като управител и представител на „Йопс" ЕООД - Нова Загора, като посредствен извършител чрез Иван И. от гр. Нова Загора (управител на „СФУ Консулт 7" ЕООД - Нова Загора, на което е възложено счетоводното обслужване на „Йопс" ЕООД - Нова Загора), избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 87 989, 11 лв. дължим данък по ЗДДС и 44 775,55 лв. дължим данък по ЗКПО,  поради което му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години, като изпълнението е отложено за изпитателен срок от четири години, считано от влизане в сила на присъдата и наказание конфискация на на ½ ид.ч. от лек автомобил„Опел Вектра”.

Присъдата на ОС – Сливен по наказателното дело е обжалвана пред въззивната инстанция и не е влязла в сила. В хода на наказателното производство ОП – Сливен е внесла предложение за налагане на имуществена санкция по реда на чл. 83 а от Закона за административните наказания и нарушения.

Представените пред двете инстанции доказателства обосновават извода за престъпна дейност на управителят и собственик на дружеството, довела за получена облага в особено големи размери.

Липсата на влязла в сила присъда не е абсолютна пречка за налагане на имуществена санкция по Глава четвърта от ЗАНН, посочва в решението си Апелативен съд – Бургас.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама