Продадоха на търг 709 каратов диамант от острова Сиера Леоне

16:20, 05 дек 17 / Любопитно 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сиера Леоне продаде един от най-големите нешлифовани диаманти в света за 6,5 млн. долара на търг в Ню Йорк в понеделник, за да набере средства за проекти за развитие в западноафриканската страна.

Скъпоценният камък, известен като "Диамант на мира", бе купен от британския луксозен бижутер Лорънс Граф, заяви Мартин Рапапорт, председател на Rapaport Group, мрежа от диамантени компании, управлявала търга.

"Сто процента от продажбата на този диамант, ще отидат за правителството и на народа на Сиера Леоне.”, каза Рапапорт пред репортери.

Скъпоценното „камъче” бе открито през март в източния регион Коно на Сиера Леоне от християнски пастор, който го даде на правителството да се справи с продажбата.

Това беше вторият опит на правителството да продаде диаманта, след като отхвърли най-високата оферта от 7,8 милиона долара на първоначален търг в столицата Фрайтаун през май.

Преди търга в понеделник диамантът бе показан на около 70 потенциални купувачи и получи седем оферти, каза Рапапорт.

"Ние показахме диаманта навсякъде. Направихме всичко възможно и това е най-добрата цена, която можем да получим от пазара днес.", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама