Протест в Здравето

17:45, 28 ное 17 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пациентски организации започнаха масирани протестни действия срещу намерението на здравните власти да наложат мораториум за финансиране от здравната каса на иновативни медикаменти през следващата година. Протестиращите са изпратили писма до посолствата на на всички страни от ЕС у нас и настояват посланиците да разпространят информация в държавите си, че в България се нарушават правата на пациентите.
Забраната да се плащат най-новите терапии се очаква да бъде окончателно приета от депутатите тази седмица при второто четене на Закона за бюджета на здравната каса за 2018 година. Мораториумът засяга около 15 лекарства, медикаменти основно срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, които са от най-ново поколение и се предписват като втора и трета линия на терапия, когато традиционното лечение не е дало резултат.
В писмо до медиите Националната здравоосигурителна каса увери, че „няма да ощети нито един пациент да остане без терапия и да бъде застрашен живота му“. Бюджетът й ще бъде гласуван до края на тази седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама