Неутрализираха група за разпространение на наркотици в София

13:08, 28 ное 17 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима участници в организирана престъпна група за държане и разпространение на различни
видове наркотици в столичните райони „Обеля“, „Връбница“ и „Надежда“.


Петима от тях са задържани на 25 ноември 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София. Шестият от групата изтърпява наказание за наркоразпространение в Софийския затвор.


Събраните доказателства сочат, че групата е действала организирано от март 2016 г. Ръководителят й Емил И. е осъждан два пъти за държане и
разпространение на наркотични вещества и е излежавал наказания в Софийския затвор. Жилището, което е ползвал под наем до поредното си задържане, той ползвал и като склад за наркотици. При извършените процесуално-следствени действия в него са намерени и иззети близо 1,7 кг амфетамини в различни разфасовки, около 600 г марихуана , както и неголеми количества (под 10 г) хероин и кокаин. Открити са и прекурсори за производство на амфетамини.
При личния му обиск са намерени 10 000 лв.


Доказателствата сочат още, че ръководителят на групата често „наемал“ заулични дилъри непълнолетни лица, които са му осигурявали оборот до 1000
лв. на ден, но са получавали за това 20-30 лв. Непълнолетен е и един от обвинените за участие в ръководената от него престъпна група.
В жилището на бабата на друг участник в групата са намерени и иззети 133,14 г марихуана. Наркотици, разпределени в дози за черния пазар, са открити и у другите задържани.
За проследяване на престъпната дейност са използвани СРС, разпитани са свидетели, в т.ч. пред съдия.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на трима от участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На един е наложена „Парична гаранция“ от 5000 лв. заради направени самопризнания, на непълнолетното момче е наложен надзор от Детска педагогическа стая.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама