Работата на българската и белгийската съдебни системи обсъдиха членове на ВСС и съдия от Антверпен

15:01, 24 ное 17 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спецификите в правосъдните системи на България и Белгия обсъдиха на среща днес членове на Съдийската колегия на ВСС и Том Вандевале – наказателен съдия в Апелативен съд – Антверпен. В нея участваха Цветинка Пашкунова – председател на Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС, Атанаска Дишева – председател на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС“ към Съдийската колегия и Вероника Имова – член на Колегията. 

Съдия Вандевале е на посещение в България по програма за обмен на Европейската мрежа за съдебни обучения. Той прояви интерес към дисциплинарната дейност на Съвета и към правомощията на Инспектората към ВСС. Гостът коментира различията в дисциплинарната практика, тъй като в Белгия дисциплинарните отговорности са вменени на председателя на съда и двама съдии, избрани от магистратите. Съпоставени бяха правомощията на Висшите съдебни съвети в двете страни, като се установиха по-големи правомощия и независимост на българския ВСС.

Членовете на ВСС представиха структурата и функциите на Съвета, компетенциите на неговите Колегии и на Пленума, работата на комисиите към тях. Членовете на Съвета поставиха въпроси как се извършва атестирането на магистратите в Белгия и какви са критериите за кариерно израстване, съществува ли проблем с натовареността на съдиите, за средната продължителност на съдебните производства, както и за правомощията на белгийския Върховен касационен съд, относно административното правораздаване и възможностите за законодателна инициатива на ВСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама